Matthaus Passion

De Matthäus-Passion  is een oratorium door Johann Sebastian Bach. Het is een van de langste en bekendste composities van Nederland. De Matthäus-Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. In Nederland wordt deze compositie het vaakst opgevoerd.

De Matthäus-Passion is geschreven voor twee koren. Bach paste zijn composities vooral aan de omstandigheden in de Thomaskirche aan. De Thomaskirche bevat twee koren waarvoor de compositie bedoeld is. Tegenwoordig wordt het stuk ook wel eens uitgevoerd met één groep solisten en met één continugroep.

De werkwijze van Bach is erg herkenbaar in het stuk. Er zijn een aantal hoofdelementen:

  • Recitatieven ( de verhaallijn volgens het evangelie van Matthäus, gezongen door solisten.
  • Koralen
  • Aria’s
  • Koorgedeeltes


Beide koren vervullen een rol. Op zes plaatsen vindt een dialoog plaats tussen gelovigen en de ooggetuigen. Koor 1 speelt hierin de rol van de ‘Dochters van Zion’. Zij zijn een personificatie van tijdgenoten van Jezus en dus ooggetuigen in het verhaal.

Koor 2 staat voor de gelovigen waar en wanneer ook ter wereld. De koren staan om de beurt voor het hogere, goddelijke en het lagere, wereldlijke. Ook zijn er gedeeltes waar de koren samen één groot koor vormen.

De Matthäus-Passion heeft een heldere opbouw. Na het grootste openingskoor vertelt de Evangelist het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. De vertellijn wordt dan onderbroken door recitatieven, aria’s en koralen. Zo geeft je het verhaal een individuele of collectieve reflectie. Het eindigt bij de dood en graflegging van Jezus met het slotkoor ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’.

In 1948 komt er een Nederlandstalige versie van de Matthäus-Passion. Die versie is geschreven door dichter Jan Engelman. Hier wordt niet veel aandacht aan besteed. Tot dat in 2006 er opnieuw een Nederlandstalige versie van wordt gemaakt door Jan Rot. Hij werkt hier vijf jaar aan.

De eerste uitvoering in Den Haag is een groot succes met een staande ovatie van maar liefst twintig minuten. In 2008 moet er weer een nieuwe versie komen. Dichter Ria Borkent wordt gevraagd voor het Christelijk Literair Overleg om ter ere van hun 15-jarig jubileum een nieuwe versie te schrijven. Het moest een artistiek goed zijn, zingbaar, recht doen aan de inhoudelijke boodschap van de oorspronkelijke Matthäus-Passion.

concerten

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info