even voorstellen

Naam: Mahler, Gustav
Geboren: 7 juli 1860, Kaliště (Tsjechië)
Overleden: 18 mei 1911, Wenen (Oostenrijk)
Werk: componist, dirigent
Stroming: late Romantiek

Gustav Mahler kwam als kleine jongen al in aanraking met de piano en heeft vanaf dat moment altijd muziek als levensdoel gehad. Gedurende zijn leven werd Mahler vooral gezien als dirigent. Hij was verbonden aan de Weense Staatsopera en later ook aan de New York Philharmonic. In 1903, 1904, 1906 en 1909 dirigeerde Mahler bovendien het Concertgebouworkest. 

Zelf componeerde Mahler zo vaak mogelijk. Thema’s in zijn composities zijn het leven en de dood, schuld en onschuld, of de natuur. Hij schreef grote orkestwerken: door zijn ervaring als dirigent wist hij het maximale uit de orkestratie te halen. Tegenwoordig behoren zijn composities tot het standaardrepertoire van symfonieorkesten, al waren zijn vaak vooruitstrevende composities tijdens zijn leven niet populair. 

Mahlers Zevende Symfonie
Mahler bracht de Zevende Symfonie zelf in première op 19 september 1908 in Praag, vlak nadat hij teruggekeerd was van zijn eerste verblijf in New York. Of het een succes was valt moeilijk te zeggen. Hoewel een criticus de première als ‘een artistieke en historische gebeurtenis’ aanmerkte, tekende Alma op dat de Zevende nauwelijks begrepen werd en enkel een beleefdheidsapplaus oogstte. Misschien lag dat ook aan het technische niveau van die première, want bij een latere uitvoering benadrukte Mahler nog eens extra het belang van een eersteklas trompet, eerste hoorn en pauken. Afgezien van zijn gebruikelijke kritische instelling had Mahler nog een andere reden om in dit geval zo veeleisend te zijn: per slot van rekening was de Zevende ‘waarschijnlijk het persoonlijkste wat ik tot nog toe heb gemaakt’.

Lees hier het artikel over Mahlers Zevende Symfonie dat verscheen in ons magazine deKlank.

concerten

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info