Muziekgebouw Eindhoven

Terug de geschiedenis is


In 1900 ontwikkelde de stand Eindhoven zich razend snel. Een concertzaal was er nog niet, maar daar was wel dringend behoefte aan. Het duurde toen niet lang voordat er een comité gevormd werd dat de stichting van een Eindhovense concertzaal moest voorbereiden. Niks leek de stichting van het Eindhovens Concertgebouw in de weg te zitten, zeker wanneer de kranten enkele weken later het nieuws naar buiten bracht dat ‘de nodige middelen haast verzekerd zijn’.

Het bleek allemaal iets te voorbarig. De nodige fusie tussen de Koninklijke Harmonie Apollo’s List en het Eindhovensch Mannenkoor leek het plan tegen te houden. De leden van Apollo’s Lust Akkoord ging akkoord met de voorwaarden die het comité had opgesteld. Het Eindhovensch Mannenkoor was echter meer verdeeld. Het bestuur kon zich niet vinden in de financiële voorwaarden. De meerderheid van de leden stemde wel in, en vervolgens stapte het hele bestuur op. De poging om een concertgebouw te stichten was alsnog op een mislukking uitgelopen.

Jaren en vele commissies later in 1985 bleek dat de plannen eindelijk concreet gaan worden. De gemeenteraad was van mening dat de binnenstad een ernstig tekort had in het reeds aanwezige voorzieningenpartroon, en de lang gekoesterde wens om een concertgebouw te stichten.

In een in 1987 gepresenteerd rapport, werd uiteengezet waarom Eindhoven juist nu een muziekcentrum nodig had. Het idee voor het nieuwe muziekcentrum werd geïntegreerd in het plan voor de heuvelgalerie. In 1990 startten de bouwwerkzaamheden door dr. Ir. Frits Philips en de oud-dirigent van het Brabants Orkest Hein Jordans.

In september 1991 werd de officiële naam van het muziekcentrum: Muziekcentrum Frits Philips. Het Frits Philips Muziekbouw werd in 1992 officieel geopend door toenmalig koningin Beatrix.  

Muziekgebouw Eindhoven

Het ging voortvarend met het Eindhovens Muziek gebouw en vele bezoekers waren zeer tevreden. Toch besloten ze om te gaan verbouwen na 18 jaar. Het Frits Philips muziekcentrum moest een moderne uitstraling krijgen. Ook had de verbouwing het doel om de gemeenschapsfunctie te versterken. Tevens werd de naam veranderd naar Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven.

In de volksmond wordt het vaak Muziekgebouw Eindhoven genoemd, hoewel Frits Philips onverminderd zichtbaar is in de concertzaal. De herkenbare gele stoel in de Grote Zaal is een eerbetoon aan Frits Philips.

concerten

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info