even voorstellen

Naam: Beethoven, Ludwig van
Geboren: 16 december, 1770 in Bonn
Overleden: 26 maart, 1827 in Wenen
Werk: pianist, componist
Privé: vrijgezel, geen kinderen, vaak verhuisd
Bijzonderheden: wordt doof en kan zijn laatste compositie niet horen
Werken: 398

   

De Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent bleek in zijn jonge jaren een uitzonderlijk muzikaal talent te zijn, gedrild door zijn vader om ‘de nieuwe Mozart’ te worden. Een pianotalent is hij inderdaad, maar het liefst improviseert Beethoven zijn eigen muziek, tot ergernis van zijn vader en leraren. Gelukkig treft hij hoforganist Neefe, die hem wel stimuleert. Zelfs de keurvors van Bonn ziet zijn uitzonderlijke talent en betaalt zelfs zijn muziekopleiding.


beethoven in drie periode's

Beethovens leven wordt doorgaans in drie periodes verdeeld. In de vroege periode waarin zijn werken nog erg beïnvloed werden door Mozart en Haydn, ontwikkelde hij een sonatevorm die dynamischer en stuwender was dan voorheen. Hij ontwikkelde en schreef zijn eerste grote meesterwerk: Sonate Pathétique. Ook starten zijn eerste tekenen van doofheid al.

Het eerste deel van de middenperiode wordt ook vaak de ‘heroïsche fase’ genoemd, naar de titel van de derde symfonie. In Beethovens late periode gaat zijn gezondheid hard achteruit, zowel psychisch als fysiek. Beethoven verdiept zich in de Barokmuziek, graaft in poëzie en religieuze teksten, en weet in zijn composities hoofd en hart samen te brengen.

dove componist

In 1802 beseft Beethoven dat zijn gehoor de komende jaren steeds verder achteruit zal gaan en uiteindelijk zelfs helemaal. Hij overwint zijn depressieve gevoelens en wil er het beste van maken. Dit is het begin van een periode van uitzonderlijke creativiteit, die hem veel succesformules brengt. Echter in 1812 slaat opnieuw de depressie toe en overweegt hij zelfmoord te plegen, maar hij herpakt zich. Hij schrijft een symfonie zoals nog nooit eerder was vertoond. De symfonie duurde 50 minuten.

Beethoven heeft de hele negentiende eeuw overheerst met zijn muziek. De beginmaten van zijn Vijfde symfonie zijn uitgegroeid tot een samenvattend symbool van de klassieke muziek.

concerten

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info